„Благуните”


детски телевизионен сериалАвтор и режисьор: Илиян Илиев

“Благуните” е първият български, изцяло куклен сериал. Предназначен е за деца в предучилищна възраст. Всеки епизод разказва различна история, която забавлява, образова и носи ясно нравствено послание. Сериалът е насочен към децата, но задържа погледа и на техните родители. При заснемането му е използвана снимачна техника, правеща го на световно ниво. Във всеки епизод има по няколко бързо запомнящи се песнички, които учат децата да бъдат по-добри, по-уверени в себе си и по-лесно да се справят с трудностите.


Основни персонажи:
Две човекоподобни горски същества - Благуни, три духчета и чичо Боб (бобър). Всички те притежават човешки качества.
Благуните са деца – чисти и наивни, обичат игрите, търсят познания.
Духчетата притежават голяма част от човешките слабости и недостатъци, затова често стават за смях.
Чичо Боб е способен майстор и добър музикант. Той обича Благуните, грижи се за тях и им помага да откриват истините за света.


Теми:

Темите са взаимствани от образоватилната програма на децата в тази възраст. От природата и науката.


Предистория на сериала:
Чичо Боб е най-обикновен бобър. Живее в къща, чийто вход е под водата на едно езеро. Един ден той намира две Благунчета. Те са още съвсем малки бебенца. Не си задава въпроса откъде са се появили, защото просто никой не си задава този въпрос. Някои казват, че щъркелите ги донасят от далечни земи. Други твърдят, че благуните просто ей така се раждат, след появата на пъстра дъга в небето. Чичо Боб много ги харесва и започва да се грижи за тях. Но тъй като те не могат да живеят в дом, чийто вход е под водата, той построява голяма къща, където заживяват заедно. Дава им имена – Гарбър на момчето, защото расте здраво и силно като дървото Габър и Елша за момичето, защото е крехко и нежно като дървото с това име. Не след дълго, без никой да ги кани, в къщата се настаняват три горски духчета. Чичо Боб е много добър и не ги прогонва, а им позволява да останат.
И така само след няколко години, когато Гарбър и Елша порастват и стават на 6 – 7 години, къщата кипи от живот.